Golfbollsväljaren

Testa våran golfbollsväljare. Svara på några frågor om ditt spel så tar vi fram fyra modeller som passar din spelstil. 

Bra att tänka på

1.   Håll dig till det som fungerar

Det kan vara frestande att prova nya modeller ibland. Men har du hittat något som fungerar så håll dig till det. Det finns en anledning till att världseliten sällan byter bollar.

2.   Utgå från närspelet när du väljer boll

Många tänker att den bästa bollen är den som går längst. Men det är oftast i närspelet som man kan hämta flest slag. Utgå från närspelet när du väljer vilken golfboll du ska spela med.

3.   Modell före klass

Om du vill ha mycket boll för pengarna så ska du välja boll efter modell och inte klass. Spelmässigt kommer du inte märka någon skillnad mellan en A-klass boll och en C-klass boll. Ett proffs hade hellre spelat på en Titleist Pro v1 i D-klass före en Pinnacle Gold i A-klass och då betalar man dessutom halva priset. Vi rekommenderar att du väljer en bättre modell i lägre klass än tvärtom. 

Skillnaden mellan olika golfbollar

Spinn

Den största skillnaden mellan olika golfbollar är hur mycket de spinner. Hög spinn ger ökade möjligheter till att kontrollera och få stopp på bollen runt green. Proffsen spelar alltid på bollar med mycket spinn och det är också det bästa valet för många medelgolfare. 

Kompression

Det som avgör om en golfboll känns hård eller mjuk i träffen är bollens kompression. Om du föredrar en mjukare känsla så ska du spela på golfbollar med låg kompression. Bollar med låg kompression är mycket populära hos spelare med låg svinghastighet.

Skal

Skalet på en golfboll påverkar framför allt hur mycket bollen spinner. En golfboll som spinner mycket har ett skal av gummi liknande material som t.ex urethane. Urethane bollar är de dyraste bollarna på marknaden. Sedan finns det golfbollar som har plastliknande skal som t.ex surlyn, fusablend, iothane och ionomer. De bollarna spinner mindre och är oftast billigare.

Antal delar

Utvändigt så ser de flesta golfbollarna ungefär likadana ut. Men om du skulle dela olika typer av golfbollar på mitten så kommer du se en stor skillnad. Golfbollar är uppbyggda utav olika typer av lager som man kallar för delar. Golfbollar är antingen 2,3,4 eller 5-delade. De mest avancerade bollarna har alltid mellan 3-5 delar och de enklare bollarna är oftast 2-delade och ibland 3-delade. Hur en golfboll är uppbyggd inuti är inget man ska bry sig om allt för mycket. Det finns dyra urethane bollar som är 3-delade och billiga plastbollar som är 3-delade, samtidigt som bollarnas egenskaper är helt olika varandra. 

Se hela vårt sortiment av golfbollar 

Golfbollar