Bra att tänka på

1. Håll dig till det som fungerar

Det kan vara frestande att prova nya modeller ibland. Men har du hittat något som fungerar så håll fast vid den bollen. Det finns en anledning till att världseliten sällan byter bollar.

2. Utgå från närspelet när du väljer boll

Många tänker att den bästa bollen är den som går längst. Men det är oftast i närspelet som man kan spara flest slag. Utgå från närspelet när du väljer vilken golfboll du ska spela med.

3. Hitta känslan du trivs med

Att trivas med sin golfboll är det absolut viktigaste. Oavsett hur bra bollen har presterat i de mest avancerade testerna så måste man trivas med sin boll för att det ska fungera. Gillar man riktigt mjuk känsla välj då en extra mjuk boll. Föredras det lite fastare känsla vid bollträffen välj då en något hårdare boll.

Fyra olika golfbollar

Olika typer av golfbollar

De finns flera olika bolltyper. Tourbollar har högst prestanda och därefter finns flera prisvärda alternativ.

Tourbollar

De här de absolut bästa golfbollarna. Tourbollar har mjukt urethaneskal och prestanda i världsklass. Det är tourbollar proffsen alltid spelar med. Det finns också mjukare versioner av tourbollar som är byggda för golfare med lägre svinghastigheter.
- Tourbollar för dig som vill spela på det bästa av de bästa

TaylorMade TP5 PixTitleist Pro V1Kirkland Performance +

• TaylorMade TP5

- Extrem prestanda med mjuk känsla

• Titleist Pro V1

- Världens mest spelade golfboll

• Kirkland Performance +

- Mycket spinn och skön känsla

Tourbollar med extra mjuk känsla

- Passar dig som vill ha mjukast möjliga känsla kombinerat med den bästa prestandan

TaylorMade Tour ResponseSrixon Q-Star TourTitleist AVX

• TaylorMade Tour Response

- TaylorMades mjukaste tourboll

• Srixon Q-Star Tour

- Extra mjuk och tourprestanda

• Titleist AVX

- Titleist mjukaste tourboll

Premiumbollar

Prisvärda golfbollar med väldigt hög prestanda. Premiumbollar är kategorin precis bakom tourbollar. Den största skillnaden mot tourbollar är skalet. Premiumbollars skal är tillverkade av ionomer baserade material. Många av de populäraste golfbollarna finns i den här kategorin.
- Premiumbollar för dig som söker prisvärda golfbollar med hög prestanda

Callaway SupersoftTitleist Tour SoftWilson Duo Soft +

• Callaway Supersoft

- Succéboll med otroligt mjuk känsla

• Titleist Tour Soft

- Äkta prestanda, bättre resultat

• Wilson Duo Soft +

- Hög bollflykt och mjuk känsla

Distansbollar

Golfbollar som går både långt och rakt till riktigt bra priser. Det finns både mjuka och hårdare varianter av distansbollar. Vad de har gemensamt är fullt fokus på längd och lägre spinn för rakare slag.
- Distansbollar perfekt för dig som vill ha mycket längd och rakare slag till riktigt bra pris

Pinnacle RushTaylorMade Distance +Callaway Warbird

• Pinnacle Rush

- Bra känsla och mycket längd i alla slag

• TaylorMade Distance +

- Explosiv distans och raka slag

• Callaway Warbird

- Utvecklad för flyga långt

Dambollar

- Golfbollar speciellt anpassade för damer. Dambollar är extra mjuka golfbollar framställda för lägre svinghastigheter.

Precept LaddieBridgestone E6 Lady47

• Precept Laddie

- Mjuk damboll som flyger väldigt långt

• Bridgestone E6 Lady

- Damboll med fantastisk längd

• Srixon Soft Feel Lady

- Fantastiskt mjuk damboll

Golfbollar för nybörjare

Det är inte bara proffsen som drar nytta av perfekt konstruerade golfbollar med superb kontroll. De bästa golfbollarna är konsturerade för att maximal kontroll och prestanda i alla slag. Extra mjuka golfbollar kan vara ett bra alternativ de nybörjare med lägre svinghastighet.

Prisvärda golfbollar

Som nybörjare förlorar man oftast fler bollar per runda, då kan det vara smart att titta på de mest prisvärda golfbollarna. I kategorin billiga golfbollar finns det många bra alternativ på väldigt prisvärda golfbollar. Det finns både specifika märkes mixar och helt blandade golfbollar till riktigt låga priser.

Vad är skillnaden mellan olika golfbollar?

Det finns hundratals olika modeller av golfbollar men det som skiljer de som framförallt skiljer dom åt är spinn, känsla och design.

Spinn

Den största skillnaden mellan olika golfbollar är hur mycket de spinner. Hög spinn ger ökade möjligheter till kontroll, för att lättare få stopp på bollen på green. Proffsen spelar alltid på bollar med mycket spinn och det är också det bästa valet för många medelgolfare. Tourbollar är kategorin med högst spinn.

Känsla

Det som avgör om en golfboll känns hård eller mjuk i träffen är bollens kompression. Om du föredrar en mjukare känsla så ska du spela på golfbollar med låg kompression. Bollar med låg kompression är mycket populära hos spelare med låg svinghastighet.

Design

Idag finns det många olika varianter av färger och färgmönster på golfbollar. Vilken färg man föredrar att spela med är högst individuellt och utbudet är enormt. Det finns också många special designer som t. ex. Callaway Triple Track med siktlinjer direkt i desigen eller TaylorMade Pix som gör bollen lättare att se och förenklar siktet.

Golfbollens konstruktion

En golfboll kan verka simpel men under ytan döljer det sig mycket avancerad teknologi. För att förstå varför golfbollar är utformade som dom är så måste vi titta på vilka regler som gäller för golfbollar.
Golf ball size and weight

Golfbollens vikt och storlek

Grundreglerna för golfbollen är att den inte får inte väga mer än 45.93 gram och diamtetern måste minst vara 42.67mm. Bollen måste vara klotformad med ett symetreiskt dimpelsmönster. Det finns inga regler angående antalet dimpels med flesta golfbollar har mellan 300-450 dimpels. Det finns också begränsingar i golfbollens starthastighet och hur långt den går den testas med hjälp av testutrustning. Golfbollar som används vid tävling måste testas och godkännas av USGA.

Vad innehåller en golfboll?

Utmaningen för tillverkarna är att bygga en golfboll som presterar maximalt och samtidigt håller sig inom reglerna. Det görs genom att konstruera en eller flera kärnor av mjuka och elastiska material som t ex. polybutadien (syntetiskt gummi). Sedan omsluta kärnan med ett skal av urethane eller ionomer.
Pro V1x yellow TaylorMade TP5

Urethaneskal - Tourbollar

Antalet kärnor, hur många dimpels och till med golfbollens färg kan skilja sig mellan olika tourbollar. Men det alla tourbollar har gemesamt är skalet. Urethane är myckt mjukt material med hög friktion som ger golfbollen en otrolig spinn när den möter grovsen i wedgarna. Ett måste för att maximera kontrollen i närspelet. Alla proffs världen över spelar enbart på urethane golfbollar.

Vilka ska spela på golfbollar med urethaneskal?

- De som vill ha den bästa prestandan
Callaway ERC Soft Titleist Tour Soft

Golfbollar med ionomerskal

Alternativet till urethane heter ionomer. Ett tåligt material som används i tunna lager för att omsluta de mjuka kärnorna. Med hjälp av den höga hålllbarheten i iononmer hittar man oftast de mjukaste kärnorna innanför dessa skal. Det finns många olika varianter av ionomer som t ex. trionomer, surlyn, fusablend mm. Kategorierna premiumbollar, distansbollar och dambollar har skal av ionomer.

Vilka ska spela på golfbollar med ionomerskal?

- De som söker prisvärda och bra golfbollar

Olika typer av konstruktioner

I stort sett alla golfbollar består av en kärna med en eller flera delar och ett ytterskal. Undantaget är vissa rangebollar som är helgjutna i en ända solid del.

2-delade golfbollar

En stor solid kärna kombinerat med ett mycket tunnt ionomerskal kännetecknar 2-delade golfbollar. Kärnans kompression avgör hur hård bollen blir. En stor kärna med mjuk kompression ger en väldigt mjuk känsla i alla slag medans en hårt komprimerad kärna ger en mycket fastare känsla.

3-delade golfbollar

Det finnns två olika typer av 3-delade golfbollar. De med Ionomerskal och de som har ett urethaneskal. Prestandan på de två olika varinaterna skiljer sig en hel del. De med med ionomerskal är ofta väl balanserade premiumbollar med en mjuk känsla och låg spinn. Medans de med urethaneskal är har tourprestanda, mjuk känsla och extremt bra närspelskontroll.

4-delade golfbollar

Proffsens favoritbollar av en anledning. Kärnstrukturen i de 4-delade golfbollarna kombinerat med det mjuka urethaneskalet ger en mycket hög spinn och närspelskontroll i absolut världsklass.

5 och 6-delade golfbollar

Extrema golfbollar kan ha så mycket som fem eller sex olika delar. De här golfbollarna är också stora favoriter i den absoluta världseliten. Likt de 4-delade bollarna levererar de en enorm spinn och en förmåga att kontrollera slagen runt greenen på högsta möjliga nivå.

Hur vet man hur många olika delar golfbollarna består av?

Här på NJGolf hittar du information om hur många delar bollen består när du besöker varje modell.
Lycka till i jakten efter dina nya favoritboll